Spørsmål om folkehøyskole

Hei dere! 
Hva er folkehøyskole og hvordan fungerer folkehøyskole? Hvor mye koster det? Er det verdt det? Hvordan er hverdagen der? Hva slags linjer er det? Jeg har fått mange spørsmål om alt mulig angående folkehøyskole så jeg tenkte å svare og fortelle litt om folkehøyskole og hvordan det faktisk fungerer. Det er faktisk utrolig mange som ikke aner hva folkehøyskole er, og det er også ganske vanskelig å forklare. Det er på en måte noe man må oppleve for å forstå det skikkelig.

Hva er folkehøyskole?
I Norge har vi 80 ulike folkehøyskoler, du kan lese om de forskjellige skolene  HER. Ulike skoler har ulike linjer.
Folkehøyskole blir omtalt som "verdens frieste skole" og er en skole der det ikke er karakter, pensum eller eksamen, noe som er ekstremt digg og som gjør skole mer gøy. På folkehøyskole er det fokus på å få prøvd ut et fag i praksis og ikke bare teoretisk. De tror på at man lærer best uten press og i praksis noe jeg er enig i. 

Livet på folkehøyskole
Året på folkehøyskole varer i ni måneder, fra August - Mai. På folkehøyskole bor man på internat, som vil si at du bor på skolen. Vi har faste tider der vi har undervisning og mat. Og utenom det er det aktiviteter man kan være med på om man har lyst. De ulike folkehøyskolene ligger jo på ulike plasser rundt i Norge, så da er det også ulikt hvor mye aktiviteter osv det er å finne på utenom skolen, så da er det supert at folkehøyskolene er flinke på å lage aktiviteter. De var i hvert fall flinke til det på Sogndal.
En vanlig dag på folkehøyskole besto av frokost, fellesfag eller linjefag, lunsj, fellesfag eller linjefag, og så middag. Etter middag hadde vi alltid fri, med mindre det var noen spesielle dager da vi hadde temaer eller det var noe spess som skjedde. For eksempel at vi holdt på å sette opp en forestilling eller skulle på turer.

Mitt fine internat ♥


Ulike linjer å velge mellom

Jeg gikk på Sogndal folkehøyskole som ligger i Sogndal, sogn & fjordane på vestlandet. Skolen lå veldig sentralt i bygda og er omringet av fjorder og fjell. På denne skolen hadde vi 6 ulike linjer: Foto som besto av to klasser ( Fotoreise og fotodesign), sykkel&ski, Ski&klatring, idrett og 2 friluftsliv klasser. I året som var ble begge fotoklassene slått sammen til en klasse, fordi det var for få søkere på den ene linjen. Dette fikk vi beskjed om før skolen begynte slik at vi hadde mulighet til å velge om vi fortsatt ville gå der, eller å takke nei til plassen. Vi merket ingen forskjell på de to linjene. 

Det finnes også mange andre type linjer du kan gå på folkehøyskole, som for eksempel: interjør & arkitektur, Global Cuba, håndball, fitness, spillutvikling, film&animasjon, stemmebruk, dans, film og backpacker. Så med andre ord er det utrolig mange spennende linjer å velge mellom. Jeg tror at alle vil finne en linje som man hadde trivdes på. 

Kristne og frilynte skoler
Det finnes både kristne og frilynte folkehøyskoler. De fleste kristne skolene er enten eid av eller nært knyttet til kristne organisasjoner eller trossamfunn. Noen skoler har kristendom som fellesfag og tilbud om frivillige samlinger med kristent innhold som bibelgrupper osv. 
De frilynte skolene har ikke et bestemt livssyn som utgangspunkt. Da vil skolens verdigrunnlag være knyttet til etablerte fellesverdier i norsk kultur og i menneskerettighetene. 

Hvor mye koster det, og er det verdt det?
Ulike linjer har ulik pris, men dette kan man lese mer om på skolenes nettside eller på folkehøyskolene sin nettside, som er linket ovenfor i innlegget. Du betaler for rommet ditt, kost og losji, valgfag og linjen du har valgt.  De fleste betaler ca 110.000 - 130.000kr for et år på folkehøyskole. (lommepenger osv kommer selvfølgelig i tillegg).

Et år på folkehøyskole er absolutt ikke noe jeg angrer på. Man lærer utrolig mye på skolen, og ekstremt mye om seg selv. Man lærer seg selv og kjenne og man blir utrolig voksen og sterk av et slikt år, i hvert fall i mitt tilfelle. Alle mennesker er jo forskjellige. Du lærer både og se andre og deg selv på ulike måter, respektere og godta alle. Du blir tålmodig og super flink til å stå i kø. Og ikke minst, du får minner og venner for livet. ♥ Jeg anbefaler alle et år på folkehøyskole, og er du usikker på hva du skal etter videregående, ta deg et år - du kommer ikke til å angre. 


Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar